ГРУПА № 17
ВИРОБНИЧЕ НАВЧАННЯ
02.06.2020
Урок 13. Тема програми: Приготування страв з м’яса, сільськогосподарської птиці та субпродуктів
Тема уроку: Інструктаж за змістом занять, організації робочого місця, безпеки праці. Устаткування, інструмент, інвентар, посуд для приготування страв з м’яса, сільськогосподарської птиці та субпродуктів. Робота із Збірником рецептур. Перерахунок сировини.
Приготування страв: м’ясо відварне, кури, кролик відварні. Визначення готовності. Вимоги до якості. Підбір гарнірів, соусу. Відпуск.
Приготування страв з м’яса смаженого великим шматком. Визначення готовності. Вимоги до якості. Підбір гарнірів, соусу. Відпуск.
Підручник: Доцяк В.С. Українська кухня: Технологія приготування їжі – Львів.: «Оріяна-Нова», 1998.
Електронний підручник:
                                   https://naurok.com.ua/pravila-podachi-strav-s-m-yasa-163227.html
                                   https://ppt-online.org/27823

Мета уроку: Формування первинних знань і навичок з виконання трудових прийомів; навчити учнів правильних прийомів при обробці і підготовці до використання м’яса яловичини, свинини, птиці та нарізання напівфабрикатів із м’яса. Розвиток знань і практичних умінь на основі сучасних досягнень і передового досвіду. Виховання свідомого відношення до роботи, почуття відповідальності за роботу, формування вміння раціонально використовувати робочий час, дбайливого ставлення до витрати продуктів; виховати почуття відповідальності за раціональне використання сировини, бережливе ставлення до витрачання електроенергії, води.
ПРИГАДАЙТЕ:
ü  Які напівфабрикати можна приготувати з яловичини? (З яловичини можна приготувати такі напівфабрикати:
· велико-шматкові напівфабрикати: м’ясо відварне, м’ясо тушковане, м’ясо для шпигування, ростбіф;
· порційні напівфабрикати: біфштекс натуральний, біфштекс з насічкою, філе, лангет, антрекот, ромштекс;
· дрібно-шматкові напівфабрикати: бефстроганов, азу, піджарку, гуляш, шашлик).
ü  Які напівфабрикати можна нарізати з м’яса свинини?
(Великошматкові - свинина смажена. Порційні - котлети натуральні; котлети відбивні; ескалоп; шніцель відбивний; духова свинина. Дрібношматкові - шашлик; піджарка; гуляш; печеня по-домашньому; рагу; плов).

1.      Страви з вареного м’яса
Загальні правила варіння м'яса.
Варені другі гарячі м'ясні страви готують з яловичини, баранини, козлятини, свинини, копчених продуктів, ковбасних виробів. Для варіння використовують ті частини м'яса, що містять значну кількість сполучної тканини: з туш яловичини (І категорії) використовують м'якоть грудинки, лопатку і підлопаткову частини, пружок, бічну і зовнішню частини задньої ноги; баранини і козлятини — грудинку, шийну і лопаткову частини. У баранячої, свинячої або телячої грудинки з внутрішнього боку вздовж ребер підрізають плівки. М'якоть лопаткової частини і пружка згортають рулетом і перев'язують.
Підготовлене м'ясо кладуть у гарячу воду (на 1 кг м'яса 1-1,5 л води). Варять м'ясо великими шматками масою 1,5-2 кг, оскільки шматки більшої маси будуть проварюватися нерівномірно (зовнішня частина може переваритися, а внутрішня залишиться сирою). На сильному вогні доводять до кипіння, потім нагрівання зменшують і через 15-20 хв солять.
Гаряча вода сприяє поступовому набряканню сполучної тканини, переходу колагену в глютин, завдяки чому м'ясо стає м'яким і соковитим. Якщо м'ясо варити у великій кількості води при бурхливому кипінні, смак його погіршується внаслідок значної втрати екстрактивних речовин. Для поліпшення смаку й аромату вареного м'яса у бульйон додають біле коріння, моркву і ріпчасту цибулю (за 3040 хв до закінчення варіння), сіль і перець горошком кладуть у бульйон за 15-20 хв до готовності м'яса, лавровий лист — за 5 хв. Готовність визначають кухарською голкою: у зварене м'ясо вона входить легко, при цьому виділяється безбарвний сік. Тривалість варіння (1,5-2,5 год) залежить від величини шматків м'яса, щільності і кількості сполучної тканини. Втрати маси при варінні становлять 38-40 %.
Після варіння з свинячої, баранячої і телячої грудинки видаляють реберні кістки. Готове м'ясо охолоджують, нарізують упоперек волокон по 1-2 шматочки на порцію, заливають невеликою кількістю бульйону, доводять до кипіння і зберігають до подавання на стіл у цьому самому бульйоні при температурі 50-60 °С у закритому посуді.
Нарізане варене м'ясо, прогріте в бульйоні, подають з гарніром, поливають жиром або соусом, чи бульйоном. Соуси готують на бульйоні, що залишився після варіння м’яса.
Яловичину і свинину краще подавати з червоним основним соусом, цибулевим або сметанним з хріном, телятину і баранину – з паровим або білим з яйцем. Як гарнір до яловичини використовують відварну картоплю, картопляне пюре, припущені овочі, моркву або зелений горошок у молочному соусі, розсипчасті каші; до баранини – припущений рис; до свинини – тушковану капусту
Можливі проблеми при готуванні відварного м’яса
Проблема
Причина
Шляхи попередження
М'ясо відварне сухе, малосоковите
Варили м'ясо порційними шматками
М'ясо варять шматками масою по 2 кг
Шматки відварного м’яса завітрені
Зберігали на повітрі
Зберігати нарізані шматочки м’яса у бульйоні при закритій кришці.

Технологічна картка
М’ясо відварне
Назва сировини
Витрати сировини на 1 порцію, г
Брутто, г
Нетто, г
Свинина
147
125
Морква
4
3
Цибуля ріпчаста
4
3
Петрушка корінь
3
2
Маса відвареного м’яса
-
75
Гарнір
-
150
Соус
-
75
Сіль
4
4
Перець чорний горошком
0,05
0,05
Лавровий лист
0,02
0,02
Зелень
4
4
Вихід
-
75/75/150

Технологія приготування:
Підготовлене м’ясо закладають в гарячу воду, доводять до кипіння і варять при слабкому кипінні, солять, за 30 хв. до закінчення варіння додають моркву, біле коріння, ріпчасту цибулю. Перець чорний горошком закладають в бульйон за 15 – 20 хв. до готовності м’яса, лавровий лист – за 5 хв.
Після варіння з баранячої і телячої грудинки одразу видаляють реберні кістки. Готове м'ясо нарізають упоперек волокон по 1 – 2 шматки на порцію, заливають невеликою кількістю бульйону, доводять до кипіння і зберігають до відпуску в цьому ж бульйоні.
Правила відпуску: У підігріту мілку столову тарілку або баранчик кладуть гарнір – картопляне пюре, поряд – шматки відварного м’яса, поливають їх бульйоном, окремо в соуснику – соус сметанний.
Вимоги до якості: Зовнішній вигляд – м'ясо нарізане поперек волокон, гарнір укладено акуратно. Соус – окремо в соуснику. Консистенція – м’яка, ніжна, соковита. Колір – свинини від світло – сірого до сірого. Смак та запах – характерні для певного виду вареного м’яса, смак – в міру солоний, з ароматом спецій, коріння і цибулі.

Технологічна картка
Кури відварні
Назва сировини
Витрати сировини на 1 порцію, г
Брутто, г
Нетто, г
Курка
208
143
Цибуля ріпчаста
4
3
Петрушка корінь
4
3
Маса вареної курки
-
100
Гарнір
-
150
Соус
-
75
Сіль
4
4
Перець чорний горошком
0,05
0,05
Лавровий лист
0,02
0,02
Зелень
4
4
Вихід
-
100/75/150

Технологія приготування:
Оброблені тушки птиці формують. Заправлені тушки кладуть в гарячу воду, доводять до кипіння, знімають піну, варять без кипіння. Через 15 хв. додають ріпчасту цибулю, біле коріння, сіль і варять при слабкому кипінні до готовності (старих курей – до 2 год., курчат – 20 – 30хв., молодих курей – 1 год.).
Зварену птицю виймають з бульйону, охолоджують, розрубують на порції, складають у глибокий посуд, заливають гарячим бульйоном, доводять до кипіння і зберігають у бульйоні в закритому посуді.
Правила відпуску: На підігріте порційне блюдо або мілку столову тарілку кладуть гарнір – картопляне пюре, поряд – порцію птиці, яку поливають бульйоном. Окремо в соуснику – соус білий основний.
Вимоги до якості: Зовнішній вигляд – акуратно нарубані шматки курки: шматок філе і шматок від ніжки, укладені поряд з гарніром, окремо подають соус у соуснику. Консистенція – соковита, м’яка, ніжна. Колір – білий або світло – сірий. Смак та запах –вареного м’яса, курки

Технологічна картка
Кролик відварний
Назва сировини
Витрати сировини на 1 порцію, г
Брутто, г
Нетто, г
Кролик
143
136
Цибуля ріпчаста
4
3
Петрушка корінь
4
3
Маса вареного кролика
-
100
Гарнір
-
150
Соус
-
75
Сіль
4
4
Перець чорний горошком
0,05
0,05
Лавровий лист
0,02
0,02
Зелень
4
4
Вихід
-
100/75/150

Технологія приготування:
Оброблені тушки птиці і дичини перед варінням формують, тобто надають їм гарної і компактної форми. Заправлені тушки птиці і дичини, оброблені тушки кроликів кладуть у гарячу воду (на 1 кг продукту 2 – 2,5 л води) і доводять до кипіння, знімають піну, додають ріпчасту цибулю, біле коріння, сіль, зменшують нагрівання і варять до готовності при температурі 85 - 90ºС. Готовність визначають кухарською голкою, проколюючи стовщену частину ніжок (голка вільно проходить, витікає прозорий сік). Час варіння залежить від віку і маси птиці. Кроликів варять – 40 – 60 хв. Звареного кролика виймають з бульйона, охолоджують, потім розрубують на порції по два шматочки (від окосту і філе).
Правила відпуску: Перед подаванням на порціонне блюдо або тарілку кладуть припущений рис, картопляне пюре або відварну картоплю, зелений горошок варений або складний гарнір, поряд – порцію кролика, прливають соусом білим, білим з яйцем, паровим.
Вимоги до якості: Зовнішній вигляд – нарубані на порції, які складаються з частинки тушки і частинки окосту. Консистенція – соковита, м’яка, ніжна. Колір – кролика від сіро – білого до світло – сірого, окосту – темно – сірий. Смак та запах – у міру солоний, без гіркоти, з ароматом, властивим певному виду птиці і соусу.

2.      Страви з смаженого м’яса
Загальні правила смаження м’яса
Для приготування смажених страв використовують ті частини м'яса, які містять незначну кількість нестійкої сполучної тканини і велику кількість м'ясного соку: яловичини — вирізку, товстий і тонкий краї, верхню і внутрішню частини задньої ноги; баранини, телятини, козлятини — усі частини туші, крім шийної, а свинини — і шийну. Під час смаження цих частин колаген встигає перейти у глютин, завдяки чому тканини м'яса розм'якшуються.
Щоб м'ясо не втратило приємного смаку й аромату, його смажать безпосередньо перед подаванням великими, дрібними, порціонними (натуральними і запанірованими) шматочками. Для смаження використовують сковороди чавунні, листи, електросковороди.
Правила смаження м'яса великими шматками.
Великі шматки м'яса, призначені для смаження, мають бути масою 1-2 кг і приблизно однакової товщини. М'ясо лопаткової частини згортають рулетом і перев'язують. Тазостегнові частини малої худоби розрізають шарами на 2-3 шматки. Грудинку свинини, баранини смажать з реберними кістками. Перед смаженням з внутрішнього боку вздовж ребер підрізують плівки, щоб краще було видаляти кістки після смаження.
Підготовлені шматки м'яса посипають сіллю і перцем, укладають на лист чи сковороду з розігрітим до температури 140-150°С жиром на відстані 5 см один від одного, обсмажують на плиті або в жаровій шафі при температурі 200-250°С. При щільному укладанні шматків м'яса значно знижується температура жиру, сповільнюється утворення кірочки і сік витікає. Досмажують м'ясо у жаровій шафі при температурі 150-160 °С, періодично (через кожні 10-15 хв) перевертаючи і поливаючи жиром і соком, що виділяється. Залежно від розмірів шматків і виду м'яса процес смаження триває від 40 хв до 1 год 40 хв.
Готове м'ясо охолоджують, перед подаванням його нарізують упоперек волокон на порціонні шматочки 1-3 шт. на порцію, заливають м'ясним соком і прогрівають.
Технологічна картка
М’ясо смажене великим шматком
Назва сировини
Витрати сировини на 1 порцію, г
Брутто, г
Нетто, г
Свинина (тазостегнова частина)
173
147
Жир для смаження
4
4
Сіль
4
4
Перець чорний мелений
0,05
0,05
Маса смаженого м’яса
-
150
Вихід
-
150

Технологія приготування:
Для смаження м’яса великим шматком його нарізують масою 1 – 2 кг. Куски повинні мати приблизно однакову товщину. М'ясо лопаткової частини згортають рулетом і перевязують. Тазостегнові частини малої худоби розрізають шарами на 2 – 3 куски. Грудинку (м'ясо малої худоби) смажать з реберними кістками; для цього з внутрішнього боку вздовж ребер підрізають плівки, щоб краще було видалити кістки після смаження.
Підготовлені куски м’яса посипають сіллю і перцем, уклажають на розігрітий лист або сковороду з жиром так, щоб куски не стикались один з одним, обсмажують на плиті або в жаровій шафі при температурі 200 - 250ºС. в разі щільного укладання кусків м’яса значно знижується температура, внаслідок чого сповільнюється утворення кірочок, і сік витікає. Після цього м'ясо досмажують у жаровій шафі при температурі 160 – 175 ºС, періодично поливаючи жиром і соком.
Правила відпуску: Готове м’яса перед подаванням нарізують упоперек волокон на порціонні куски по 1 – 3 шт. на порцію
Вимоги до якості: Зовнішній вигляд – повністю просмажене, мають добре підсмажену рум’яну кірочку. Консистенція – м’яка, соковита. Колір – від сірого до коричневого. Смак та запах – у міру солоний, запах смаженого м’яса
Домашнє завдання: § 1 – 3 с. 311 – 316 Приготувати страви ”Курка або кролик відварні” та ”М’ясо смажене великим шматком”. Зробити фото звіт
Переглянути рекомендовані презентації
Знайти та переглянути цікаві відеоролики приготування смаженого м’яса
Дати відповіді на запитання:
1.Знчення страв з м’яса?
2. Пояснити, чому страви з м’яса висококалорійні.
3. Які зміни повноцінних білків відбуваються в м’ясі при тепловій обробці?
4. Пояснити, чому м'ясо при тепловій обробці стає м’яким.
5. Чому страви з м’яса рекомендують поєднувати з овочевими гарнірами?
6. Які правила варіння курей, кролика?
7. Яких правил слід дотримуватися при варінні м’яса? Як подають варене м'ясо?
8. З якими гарнірами і соусами подають страви з птиці та кролика?


Коментарі

Популярні публікації